Klickerträning med hunden

Klickerträning fungerar som allra bäst och är som allra roligast när man börjar med en liten valp. En valp har inga förutfattade meningar utan det är tränarens uppgift att fylla detta oskrivna blad med massor av positiva idéer kring hundträning. Så fort man får hem valpen kan man börja med klickerträning, eftersom det i början (och egentligen genom hela hundens liv) bara ska vara en rolig lek helt på valpens villkor. Det finns massor med bra grundövningar som man kan börja med tidigt och som man sedan har nytta av oavsett om hunden ska bli en jaktchampion eller lydnadsstjärna.

Att nå dit man vill genom klickerträning blir mycket enklare om man utvecklar sin valp till att bli duktig på shejping (klickerklok/klickersmart). Detta innebär att valpen lär sig att snabbt testa olika beteenden i shejpingen när vi är passiva, men också att valpen blir duktig på att förstå vilket beteende vi belönar och sedan kunna utveckla det. Helst vill vi också att klickerträningen ska ske med rätt aktivitetsnivå, att valpen varken blir frustrerad och börjar ljuda eller blir passiv och lägger av. Där har vi som förare det största ansvaret för att lägga upp klickerträningen på rätt sätt. När man börjar klickerträna en liten valp är det oftast klokt att belöna de flesta initiativ, oavsett vad det är, för att få en valp som frimodigt vågar testa nya saker. Sedan är det i klickerträning både viktigt att gå tillräckligt långsamt fram för att inte få frustration eller att riskera en dålig förståelse för vad man önskar av valpen, samtidigt som man måste våga utveckla beteendet för att få en valp som är duktig på att förändra och förbättra sina utföranden. Man måste därför vara duktig på att hela tiden hålla koll på hur ofta valpen lyckas och sedan beroende på detta antingen backa lite i svårighet alternativt fortsätta utvecklingen framåt. Hela tiden ska klickerträningen vara kravlös och rolig för både valp och förare.

Förtom shejpingövningar kan man genom klickerträning fånga beteenden i vardagen så att man förstärker det som man i framtiden vill ha mer av. Valpen utför ju varje dag en mängd olika saker frivilligt som man kan välja att belöna. Vill man ha en duktig jakthund och apportör kan man till exempel belöna kontakt vid förarens vänstra sida på promenaderna, man kan belöna allt som hunden tar i munnen, kanske till och med att hunden har något i munnen och springer åt förarens håll. Man kan även belöna passivitet när man står stilla, att hunden stannar när man själv stannar. Klickerträningstänket begränsas inte av en specifik träningssituation utan följer med i allt man gör i vardagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *